15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://horoscop.teotrandafir.com 300 true

Zacusa de fasole boabe, perfectă pentru zilele de post. Este sățioasă și se pregătește rapid

0 Comments

Zacusa de fasole boabe uscată este una dintre cele mai bune preparate pentru sezonul rece, mai ales pentru cei care țin postul Crăciunului sau țin post miercurea și vinerea. Pentru că este extrem de sățioasă, această zacuscă este foarte spornică. Iată cum se prepară, dar și ingredientele folosite.

3 kg ardei Kapia sau gogoșari cântăriți cruzi, cu cotoare,1 kg ceapă, 500 g fasole boabe uscată sau 1 kg de fasole boabe fiartă, din conservă, 1 kg de morcovi, 400 ml ulei, 1,5 L bulion de rosii (sau 2 kg de roșii proaspete), sare, piper boabe, foi de dafin/

Fasolea boabe uscată se pune la înmuiat în apă rece cel puțin 12 ore. Se fierbe și i se schimbă apa de 3 ori. Din 500 g de fasole uscată se obține fix 1 kg de fasole boabe fiartă (deci se dubleaza la fiert). Se poate sări peste acest pas dacă folosiți fasole din conservă, gata fiartă, potrivit savoriurbane.com.

Ardeii își pierd 1/2 din masă la copt și curățirea de coji și cotoare. Din 3 kg de ardei kapia cruzi rămân 1,5 kg ardei kapia copți, și curățați fâșii. Puteși folosi și gogosari deoarece sunt mai cărnoși și scad mai puțin la copt (rămâneți cu aproximativ 2 kg din 3 kg).
Se folosește bulion de roșii de casă, iar dacă veți utiliza roșii proaspete măcinate (fără pielițe și sâmburi, date prin mașina specială pentru roșii veți obține un suc proaspăt de roșii destul de subțire, pe care va trebui să îl fierbeți mai mult. Așadar, cel mai bine ar fi să folosiți bulion deja preparat.

Ceapa și morcovii de curăță de coajă. Ceapa și ardeii copți de sau prin mașina de tocat carne. Morcovii, în schimb, se dau prin răzătoarea mare.
Fasolea se poate zdrobi cu ajutorul unui blender sau se poare lăsa boabe întregi, în funcție de preferință.

Se călesc ceapa și morcovul cu cantitatea de ulei, peste care se presară și sare. Se amestecă bine pentru a nu se arde. Se adaugă ardeii copți măcinați și se aduce totul la fierbere, până clocotește. Atunci se adaugă bulionul de roșii.

Se amestecă bine, apoi când începe să scadă, de adaugă și fasolea fiartă în prealabil. Se mai lasă la fiert preț de aproximativ o jumătate de oră, amestecând din când în când. Se gustă de sare și se adaugă dacă este necesar.

Se așază cât este fierbinte în borcanele spălate și sterilizate, apoi se sterilizează la bain Marie, timp de 40 de minute. Se scot și se așază într-o pătură, acoperite până a doua zi.

Alegeți întotdeauna legume sănătoase, fără defecte vizibile (pete, zone moi sau mucegai). Chiar dacă acestea se vând la un preț tentant, cel mai bine ar fi să le evitați. O singură bucată stricată poate ruina toate conservele pe care le pregătiți.

Pentru a îndepărta toate substanțele chimice cu care legumele au fost pregătite, spălați bine legumele în mai multe ape. De asemenea, este foarte important să respectați indicațiile și gramajele din rețete, deoarece prea multe condimente sau prea puține, ori o saramură mai diluată pot strica toată rețeta.

La murături se folosește întotdeauna sare grunjoasă neiodată. Ea poate fi cumpărată, în general, din piețe. Se vinde la săculeț de 5 kg (pe care scrie „Sare pentru industria alimentară”). Iodul din sare poate înmuia conservele.

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply