15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://horoscop.teotrandafir.com 300 true

Vârsta de pensionare, schimbată oficial. Sunt 6 ani diferență – Care sunt românii afectați

0 Comments

Ministerul Muncii a făcut schimbări importante în noul proiect de lege a pensiilor. Schimbările vizează în special pensia minimă și formula de calcul a punctului de referință.

Pensia minimă se va calcula raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Mai mult, persoanele care au o vechime în câmpul muncii de 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. De asemenea, legea vizează femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii pe care i-au crescut până la 16 ani.

Aceste femei vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani, iar începând cu al patrulea copil li se adaugă câte un an în plus.

„În cazul în care, în urma recalculãrii, va rezulta o sumã mai micã decât cea aflatã deja în platã, atunci se va mentine suma în platã. Nu se modificã vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici stagiul complet de cotizare.

Printre noutãtile aduse de acest proiect de lege se numãrã introducerea masterului si a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugã facultãtii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru cresterea copilului, somajului indemnizat, deportãrii, prizonieratului si detentiei politice, prevãzute de legislatia în vigoare”, se mai arată în noua lege a pensiilor.

ANAF va transmite către CNPP (Casa Nationalã de Pensii Publice) sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat acolo unde au existat nereguli. Cetățenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut și sumele achitate drept contribuții.

Tot potrivit acestei legi, începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință crește anual cu rata medie a inflației la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

CITESTE SI: Anunțul făcut de Lia Olguța Vasilescu la Digi 24, despre pensii. Ce se întâmplă cu milioane de români

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply