15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://horoscop.teotrandafir.com 300 true

Meteorologia din bătrâni, cu Mihai Voropchievici. Cum va fi vremea în luna octombrie

0 Comments

Cum va fi vremea în luna octombrie, conform meteorologiei din bătrâni? Maestrul Voropchievici ne scoate din dubii.

Meteorologia din bătrâni, cu Mihai Voropchievici:

„De multe ori prognoza Institutului Național intră în contradicție cu ce avem noi de la Sfinții Părinți, de la călugări. Ei mergeau după cum merg astrele, din 7 în 7 ani, după ciclul lor.

Aceste previziuni din emisiune nu sunt valabile doar pentru București, ci pentru toată țara. Între 1 și 3 e o perioadă plăcută. Pe 4 plouă.

Între 5 și 8 vom avea vânt cu frig. Pe 9 sunt șanse să primim primii fulgi de zăpadă în zone unde nu a nins.

Pe 13 mai vine o ploicică. Între 14 și 22, adică multe zile, va fi vreme bună, dar și ceva vânt.

Pe 23 mai înnorat cu tendințe de ploaie. Ploaia vine pe 24 și 25. O burniță mai rece. Pe 26 și 27 va fi moină, ceva amestecat. Între 28 și 31 se îndreaptă vremea, va fi o perioadă normală, ca pentru octombrie”, a spus Voropchievici.

Schimbările climatice în următoarele două decenii

Este evident că vremea a luat-o razna, dar cât de mult se va schimba în următorii ani? Specialiștii români în climatologie nu sunt deloc optimiști cu privire la viitor.

Nivelul Mării Negre, de pildă, este în continuă creștere, iar asta va produce modificări ale hărții.

Mai mult, tendințele de ariditate sunt și ele tot mai mari de la an la an. „Avem tendinţe crescătoare pentru numărul de zile cu valuri de căldură. În intervalul analizat de noi 1961-2013, modelele pe care le analizăm arată că aceste configuraţii se continuă şi se amplifică în deceniile care vin.

Se amplifică cu atât mai mult cu cât scenariul de creştere a emisiilor gazelor cu efect de seră este mai puternic. În privinţa secetei ca hazard natural există tendinţa de aridizare în toată ţara”, a spus climatologul Roxana Bojariu pentru gandul.info.

„Problemele, aşa cum arată acum pentru România, sunt legate mai ales de stresul termic şi de reducerea resursei de apă. Este vorba de lucruri care deja se întâmplă, dar care se vor accelera în următoarele decenii.

Problema stresului termic vizează frecvenţa şi intensitatea intervalului de căldură şi problemele de secetă. Zonele vizate sunt cele sudice şi vestice”, a spus Roxana Bojariu.

„Dacă nu se iau măsuri de adaptare la riscurile climatice, în următoarele două decenii acestea vor deveni necontrolabile. Măsurile de adaptare trebuie să vizeze riscurile fierbinţi legate de stresul termic, de resursa de apă şi riscurile legate de inundaţiile rapide.

Există riscul inundaţiilor rapide pe timp de vară, care să puncteze perioadele mari de secetă. Factorii de decizie trebuie să ia aceste măsuri în mod informat, ştiinţific, să ne ceară aceste evaluări pe caqre noi le facem.

Fără studii de impact banii se pierd, adaptarea nu se face şi rămânem în situaţia să avem probleme în partea socio-economice”, a spus Bojariu.

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply