15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://horoscop.teotrandafir.com 300 true

De ce nu se spune „Poftă bună” la masă

0 Comments

Atunci când luăm masa cu mai multe persoane, mai ales dacă ne aflăm într-un spațiu public, e bine să dăm dovadă de maniere. Există o serie de reguli de conduită la masă pe care mulți nu le cunosc, începând cu simpla urare „Poftă bună”.

Cum trebuie să te porți la masă

1. Șervețelul se pune pe genunchi, fără a-l despături complet. Pe vremuri, șervețelul se înnoda în jurul gâtului sau în gulerul cămășii, însă acele reguli nu mai sunt valabile azi. La finalul mesei, șervețelul se pune lângă farfurie, fără a-l despături.

2. Masa nu începe cu „Poftă bună” sau „Să aveți poftă”!, conform manualului „Codul bunelor maniere azi” scris de Aurelia Marinescu. Se creează un vacarm inutil dacă toată lumea face această urare. Aceste urări pot fi înlocuite cu „Vă rog să vă serviți”.

3. De asemenea, mesenii nu au voie să înceapă să mănânce înainte ca stăpânii casei sau cei care sunt protagoniștii evenimentului să dea tonul.

4. Farfuria trebuie să rămână cât mai curată după ce am mâncat. Nu este frumos să o lăsăm mânjită, iar despre alimentele care zboară peste tot pe masă nu mai are rost să pomenim.

5. Când ni se oferă un platou, e recomandat să lăsăm bucata cea mai aproape de noi ca să nu ne întindem de o mie de ori la ea.

6. Pâinea se rupe cu mâna și nu se folosește furculița pentru a prinde chifla. Acest gest elegant cândva este depășit în ziua de azi, ba chiar caraghios, mai ales la o masă unde participă mai mult de 4 persoane.

7. Gazda este prima care se ridică de la masă, iar apoi e urmată de restul mesenilor.

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply