15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://horoscop.teotrandafir.com 300 true

Anunțul făcut de Lia Olguța Vasilescu la Digi 24, despre pensii. Ce se întâmplă cu milioane de români

0 Comments

Lia Olguța Vasilescu a acordat un interviu în exclusivitate pentru Digi 24, interviu în care a vorbit din nou despre legea pensiilor.

Liderul PSD a asigurat că vor fi recalculate peste 5 milioane de pensii în viitorul apropiat și că la plata pensiei se va lua în considerare și primele primite de români, pe lângă salarii.

„În unele cazuri, vorbim de mai mult decât dublu în ceea ce privește majorarea. Mă refer aici la cazul bărbaților, care până acum erau dezavantajați de legislația care este în vigoare în acest acest moment. Ca să vorbim despre impact – în 2019 va fi de 8,4 miliarde, 2020 – 24,8 miliarde, 2021 – 51 de miliarde, iar în 2022 – 81 de miliarde.

Este o creștere mare din anul 2021, când se intră pe noua formulă de calcul. Până în acel moment, specialiștii de la Casa Națională de Pensii vor trebui să calculeze absolut toate dosarele care la ora actuală se află în plată și bineînțeles, cei care ies de acum înainte. Este un volum de muncă uriaș. Am auzit de foarte multe ori în spațiul public ideea ce de ce nu aplicați de la 1 ianuarie 2019.

Evident, este susținută această idee de neinițiați, pentru că cine știe cum se calculează un dosar de pensie nu-și imaginează că este foarte ușor. Un specialist de la Casa de Pensii poate să calculeze, în medie, opt dosare pe zi.

Vă dați seama că vorbim de 5 milioane de pensionari. Este imposibil ca la 1 ianuarie 2019, în condițiile în care legea abia astăzi va pleca spre Parlamentului României, este imposibil să se întâmple acest lucru, indiferent de softul pe care l-am avea sau de alte lucruri.

Foarte multe dosare vor trebui luate la mână, chiar dacă s-au făcut recalculările acum pentru cei care beneficiază de modificările din legea apărută în iunie, pentru grupele 1 și 2, și în cazul lor va trebui să se facă recalcularea, pentru că în lege apare, de exemplu, acordul global, care în sfârșit se ia în calcul.

Deci, până acum, pentru toate drepturile de natură salarială, cum era acordul global, al 13-lea salariu, primele de Paște și de Crăciun nu se punea problema vreodată să fie calculate la pensie, deși oamenii plătiseră contribuții pentru toate aceste drepturi salariale. Ei bine, de-acum înainte se vor lua în calcul și bineînțeles că cei mai mulți dintre pensionari probabil vor prefera să vină cu adeverințe.

Noi am trecută în lege un procent de 10 la sută care se ia în calcul pentru absolut toată lumea care a lucrat înainte de 2011 și după anul 1975, când a apărut prima lege a salarizării și au apărut aceste drepturi.

Procentul de 10 la sută este calculat după ce am evaluat toate dosarele pe care le-am avut la Casa de Pensii rezultate în urma proceselor cu pensionarii, însă este foarte posibil să poată justifica pensionarii o sumă mai mare de bani, un procent de 30 la sută în loc de 10 la sută, de exemplu”, a declarat Olguța la Digi 24.

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply