15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://horoscop.teotrandafir.com 300 true

Anunț de ultimă oră de la meteorologi. Ce se va întâmpla cu vremea

0 Comments

Vremea continuă să se răcească, iar cele mai mici valori vor fi resimțite în timpul nopților. Se poate spune că ne luăm rămas bun de la vară, căci în multe zone din țară va ploua și va ninge abundent.

„În orele următoare, ploile vor fi de interes și la începutul nopții, în centrul și în nordul țării. În regiunile sud, sud-vestice nu vor fi precipitații. Spre dimineață, apare ceața. Mâine, din nou, ploi, însă mai puține decât astăzi.

Și încă un element de interes, precipitațiile mixte, ca urmare a scăderii temperaturii la munte, la peste 1800 m altitudine, lapoviță, ninsoare, îndeosebi în Carpații Orientali.

Tot în zonele de munte vântul va sufla cu 80, 90 km/h. După, precipațiile vor lipsi”, a declarat, marți după-amiază, Silviu Grigore, citat de dcnews.ro.

Vremea, pe scurt

TRANSILVANIA: La Cluj vremea va fi destul de călduroasă pentru această perioadă. Vor fi 21 de grade sâmbătă și 20 duminică.

MOLDOVA: Iași – 18 grade în timpul zilei; Galați – 20 de grade.

MUNTENIA: În Capitală vom avea parte de zile călduroase. Temperaturile vor crește treptat și se vor stabiliza la 20-21 grade toată săptămâna viitoare.

BANAT: La Timișoara va fi și mai cald. Se anunță 24 – 25 de grade.

MARAMUREȘ ȘI SĂTMAR: Aici termometrele arată valori de 18 – 19 grade.

Cald va fi și în regiunile Dobrogea și Oltenia, unde se anunță 20 – 21 de grade.

Schimbările climatice în următorii 20 de ani. Cum vor arăta anotimpurile

Este evident că vremea a luat-o razna, dar cât de mult se va schimba în următorii ani? Specialiștii români în climatologie nu sunt deloc optimiști cu privire la viitor.

Nivelul Mării Negre, de pildă, este în continuă creștere, iar asta va produce modificări ale hărții.

Mai mult, tendințele de ariditate sunt și ele tot mai mari de la an la an. „Avem tendinţe crescătoare pentru numărul de zile cu valuri de căldură. În intervalul analizat de noi 1961-2013, modelele pe care le analizăm arată că aceste configuraţii se continuă şi se amplifică în deceniile care vin.

Se amplifică cu atât mai mult cu cât scenariul de creştere a emisiilor gazelor cu efect de seră este mai puternic. În privinţa secetei ca hazard natural există tendinţa de aridizare în toată ţara”, a spus climatologul Roxana Bojariu pentru gandul.info.

„Problemele, aşa cum arată acum pentru România, sunt legate mai ales de stresul termic şi de reducerea resursei de apă. Este vorba de lucruri care deja se întâmplă, dar care se vor accelera în următoarele decenii.

Problema stresului termic vizează frecvenţa şi intensitatea intervalului de căldură şi problemele de secetă. Zonele vizate sunt cele sudice şi vestice”, a spus Roxana Bojariu.

„Dacă nu se iau măsuri de adaptare la riscurile climatice, în următoarele două decenii acestea vor deveni necontrolabile. Măsurile de adaptare trebuie să vizeze riscurile fierbinţi legate de stresul termic, de resursa de apă şi riscurile legate de inundaţiile rapide.

Există riscul inundaţiilor rapide pe timp de vară, care să puncteze perioadele mari de secetă. Factorii de decizie trebuie să ia aceste măsuri în mod informat, ştiinţific, să ne ceară aceste evaluări pe caqre noi le facem.

Fără studii de impact banii se pierd, adaptarea nu se face şi rămânem în situaţia să avem probleme în partea socio-economice”, a spus Bojariu.

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply